Voorkeurshouding
Wanneer heeft je baby een voorkeurshouding?
Ligt je baby meer dan 75% van de tijd met het hoofd naar één kant gedraaid? Dan heeft je baby een voorkeurshouding. Doordat de schedelnaden en fontanel nog niet gesloten zijn, is de schedel zacht en dun. Wanneer je baby steeds met het hoofd naar één kant gedraaid ligt kan er, door de zachte en dunne schedel, een afplatting van het hoofd aan de zij- of achterkant ontstaan. Herken je dit bij je baby? We helpen je met kinderfysiotherapie.
Wat is de oorzaak van een voorkeurshouding?
De afplatting van het hoofd heeft geen invloed of nadelige gevolgen op de ontwikkeling van de hersenen van je kind en neemt bij het ouder worden vaak af. Een voorkeurshouding kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is er een dysbalans in de samenwerking van de nekspieren die wordt versterkt doordat je kind steeds dezelfde kant op kijkt. Of er is sprake van een afwijking in een belangrijke nekspier. Vaak is er dan een verdikking aan de voorzijde van de nek voelbaar. Daarnaast kunnen in zeldzamere gevallen afwijkingen van de heupen, de rug, zenuwen, zintuigen of neurologische afwijkingen zorgen voor een voorkeurshouding.
Hoe helpt de kinderfysiotherapeut je baby met een voorkeurshouding?
De kinderfysiotherapeut behandelt zeer regelmatig baby’s met een voorkeurshouding en/of schedelvormafwijking. Na het intakegesprek zal de kinderfysiotherapeut jouw baby onderzoeken. Hierbij wordt niet alleen naar de vorm van het hoofd en naar de nek gekeken, maar worden ook alle andere oorzaken van een voorkeurshouding of schedelvormafwijking onderzocht. Hierna zal de kinderfysiotherapeut gerichte adviezen geven hoe je jouw baby het beste vast kunt houden tijdens allerlei dagelijkse activiteiten, aangevuld met adviezen die specifiek gericht zijn op jullie situatie. Daarnaast krijg je oefeningen mee om de motorische ontwikkeling van je kind te ondersteunen en een normale beweeglijkheid van de nek te krijgen.
Wanneer de oorzaak van de voorkeurshouding ontstaat vanuit de heupen, rug, zenuwen, zintuigen of door neurologische afwijkingen dan zal de kinderfysiotherapeut meestal in overleg met de jeugdarts of huisarts afstemmen of verdere verwijzing nodig is.
Heb je een baby met een voorkeurshouding? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Meestal is het mogelijk om bij je thuis te komen.
Je hebt geen verwijzing nodig van een arts en de eerste 18 behandelingen vallen onder de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding.
"Dit is onze benadering
Op maat en alomvattend
Van preventie tot analyse en herstel
Gestaald door medische kennis
Aangejaagd met nieuwe technologie
Gedragen door compassie."
Wil je meer weten?
Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.Afspraak maken Stel je vraag
De volgende kinderfysiotherapeuten helpen je hiermee
-
Linda Sluijs Praktijkeigenaar, Kinderfysiotherapeut
-
Mireille le Rutte Kinderfysiotherapeut, Sportfysiotherapeut
-
Regine Valentijn Kinderfysiotherapeut
-
Simone Timmers Kinderoefentherapeut
-
Sophie Booijink Kinderfysiotherapeut
-
Thea Scholte Kinderfysiotherapeut
-
Mariska van der Prijt Kinderfysiotherapeut i.o.
-
Anne Verleije Kinderfysiotherapeut i.o.